Ortezele sunt dispozitive externe care se aplică pe o parte (sau mai multe) ale corpului, cu rolul de a susține sau de a corecta acolo unde este nevoie. O dată cu evoluția medicinii, ortezele au început să fie realizate din materiale speciale (textile, metalice și plastice), pe care corpul le suportă mai bine, fiind mai suple și mai ușor de purtat.   

Când trebuie să purtăm o orteză? În primul rând, ortezele ajută în cazul deviațiilor sau deformărilor aparatului locomotor.  

Când vorbim despre coloana vertebrală, deviațiile acesteia se numesc cifoze, scolioze sau hiperlordoze. Ele apar de obicei pe un fond de laxitate exagerată a țesuturilor. Ortezele care se adresează coloanei vertebrale au un rol adjuvant extern în corectarea deviațiilor, fără a înlocui necesitatea intăririi mușchilor paravertebrali, care sunt sustinătorii cei mai importanți ai coloanei. Folosirea exclusivă a ortezelor fără kinetoterapie este nocivă prin slăbirea tonusului muscular, prin “lenevirea” și atrofia mușchilor responsabili de susținerea poziției corecte a coloanei vertebrale. 

Din nefericire aceste deviații sunt tot mai frecvente la copii și tineri, datorită pozițiilor vicioase și a lipsei de mișcare la care îi incurajează tehnologia modernă. Mulți dintre ei, asemenea părintilor lor, nu înțeleg rolul ortezelor, care sunt utile doar în contextul unui tratament complex și susținut. 

Deviațiile membrelor inferioare, adică a picioarelor ( genunchiul în “x” sau în “o”, piciorul ecvin, piciorul plat)  beneficiază și ele de efectul corectiv parțial al ortezelor și al sustinătorilor plantări (talonete). 

Ortezele ajută realmente corpul în prevenirea leziunilor sau traumelor la nivelul articulațiilor sau a coloanei vertebrale, mai ales când există deja o boală sau o leziune preexistentă.  

Un exemplu extrem de frecvent este cel al pacientului cu discopatie lombară. Indicația purtării ortezei lombare apare în două situații foarte clare: o dată în criză acută de discopatie (lumbago sau lombosciatică), orteză fiind foarte utilă prin limitarea partială a mișcărilor coloanei și prin suplinirea efortului exagerat al mușchilor paravertebrali, a căror contractură est o sursă suplimentară de durere. Insă purtarea ortezei trebuie să se limiteze la perioada acută, deoarece lipsa antrenării mușchilor paravertebrali și abdominali după ce a trecut criza duce la slăbirea lor și la apariția altor crize, mult mai frecvent.  

A doua situație clară, în care este recomandată purtarea ortezei lombare la pacienții cu discopatie, este cea în care pacientul continuă să practice un sport cu risc potențial pentru coloană (tenis, fotbal, schi, volei, baschet, handbal, etc.). Orteză se aplică numai în timpul practicării activitătii sportive. 

Cei care suferă de dureri sau orice alte probleme ale genunchiului (leziuni de menisc sau ligamente încrucișate) care nu sunt rezolvate chirurgical și care continuă să practice activități care solicită genunchii, beneficiază și ei de o gamă variată de orteze. Acestea oferă o protecție bună, dar nu totală, structurilor deja lezate. Varietatea  genunchierelor, gleznierelor, carpierelor este foarte mare și este foarte important să alegeți orteză cea mai potrivită.

Ortezele ajută mult în susținerea funcției unei articulații sau a unui segment de corp (genunchi, gleznă, cot, etc) după ce acesta a fost traumatizat (prin entorse, luxații, fisuri) sau paralizat. Orteza pune în repaus segmentul afectat, îl susține și îi dă timp de vindecare. Pacientul poate să meargă sau să își folosească parțial mâna sau piciorul, după caz, aspect foarte important în contextul general al adaptării la situația de boală. Tot aici se includ perioadele post intervenții chirurgicale pentru fracturi, meniscopatii, rupturi ale ligamentelor încrucișate ale genunchiului sau leziuni de tendoane. În aceste cazuri există protocoale clare în care se indică perioada necesară utilizării ortezelor, a diferitelor tipuri și a succesiunii în utilizarea lor. În funcție de specificul intervenției chirurgicale se alege orteza potrivită. Aceasta limitează mișcarea părții din corp afectate în sensul nociv vindecării și o permite în planurile de mișcare utile acesteia. Aceste etape de recuperare postoperatorie au ca necesitate obligatorie combinația dintre purtarea ortezei și gimnastica medicală adecvată, indicată de specialist.

Pentru alegerea unei orteze sunt importante mai multe etape. Prima etapă o reprezintă indicația corectă făcută de un specialist. A doua etapă o reprezintă alegerea unei orteze cu suportabilitate bună, incluzând aici materialul potrivit, cât mai plăcut la purtare și măsura potrivită. În general, este recomandată achiziționarea ortezelor după probarea acestora. A treia etapă, cea a folosirii propriu zise, se referă la durata ideală de purtare pentru o vindecare optimă , însă regulile generale de utilizare ale ortezelor trebuie adaptate la fiecare caz în parte. 

Vă așteptăm în cel mai apropiat magazin Ortopedica pentru a alege impreună orteza potrivită pentru dumneavoastră!

Articol realizat pentru Ortopedica de dr. Nora Cucu, Medic Primar de Medicină Fizică și Recuperare Medicală, Director Medical al Centrului de Recuperare Medicală Kinetoteam, Cluj Napoca.