Durerile de genunchi sunt printre cele mai frecvente afecțiuni și au de cele mai multe ori drept cauză suprasolicitarea, lezarea sau chiar creșterea bruscă în greutate. Genunchii reprezintă cele mai utilizate articulații din întregul corp, motiv pentru care aici apar cel mai des dureri. În cazul în care acestea sunt pentru o scurtă perioadă de timp, nu este necesară intervenția medicală.

Când este durerea de genunchi o afecțiune normală?

Postura incorectă pe scaun și la mers, obezitatea, efortul fizic și suprasolicitarea genunchilor la sală fără exerciții de încălzire în prealabil-toate acestea contribuie la apariția afecțiunilor articulațiilor.

În aceste cazuri, se încetează imediat utilizarea genunchiului afectat și se aplică comprese cu gheață pentru diminuarea durerii și evitarea umflării sau a învinețirii. Dacă senzația de disconfort dispare într-un timp relativ scurt (maxim o săptămâna), atunci aceasta este o afecțiune normală. 

Când apelăm la medic? 

În cazul în care durerile persistă mai mult de trei zile, atunci este indicat să apelezi la medicul specialist. De asemenea, cere ajutorul doctorului și dacă:

-  Nu te poți sprijini deloc pe genunchiul afectat și orice atingere cauzează durere

-  Prezintă rigiditate la mișcare

-  Prezintă roșeață și senzație de căldură în zona genunchiului afectat

-  Este umflat excesiv

-  Simți zona afectată amorțită sau cu furnicături

Medicul va efectua o inspecție cu raze X sau RMN prin care va stabili cât de deteriorată este articulația. Cauzele apariției durerii la genunchi se pot datora unor boli precum:

-  Osteoartrita: uzura cartilajelor

-  Artrita septică: articulațiile sunt atacte de bacterii

-  Guta: reprezintă apritia acidului uric la nivelul genunchiului

-  Pseudoguta: formarea unor cristale de pirofosfat de calciu

-   Bursita: se manifestă prin deteriorarea structurilor umplute cu lichid, localizate la nivelul genunchilor, cu rol în lubrifierea zonelor în care oasele se lovesc

-  Tendinita: apare în momentul în care tendoanele care leagă mușchii de oase se rup

-  Ruptura de menisc: răsucirea genunchiului

-  Leziunea ligamentelor: tendoanele și ligamentele sunt afectate în momentul în care se realizează schimbări bruște de direcție

Tratament 

În vederea tratării durerilor de genunchi superficiale, se recomandă compresele reci. De asemenea, specialiștii de la Ortopedica vă recomandă purtarea unei orteze specialeatât în momentul practicării unui sport, pentru protecție, cât și atunci când genunchiul este afectat, pentru remediere. Tratamentul oferit de doctor, în urma unui consult medical, va fi în funcție de verdictul oferit și va consta în administrarea unor medicamente pentru reducerea disconfortului, exerciții fizice, tratament injectabil și chiar operație chirurgicală dacă este nevoie.