Pe parcursul a 16 ani de experiență, am primit sute de întrebări despre ciorapii compresivi, de la toți cei care au călcat pragul magazinelor Ortopedica. Iată un top al miturilor despre ciorapii medicinali compresivi, pe care le vom demonta mai jos: 

 # 1 - Ciorapii de compresie dăunează

 Orice este utilizat în mod necorespunzător și incorect poate fi sau deveni dăunător. Înainte de a cumpăra o pereche, trebuie să consultați un medic sau un specialist pentru a vă alege perechea potrivită, deoarece există ciorapi medicinali de prevenție sau de tratament

Sunt cazuri rare când este interzisă purtarea ciorapilor compresivi, cu precădere când există o circulație sanguină deficitară la nivelul picioarelor, întâlnită în cazul diabeticilor , care pot fi sfătuiți să nu poarte ciorapi de compresie.

# 2  - Este inutilă purtarea lor în timpul verii

Căldura lunilor de vară pune presiune suplimentară asupra venelor membrelor inferioare ce sunt deja slăbite sau deteriorate. Prin urmare, va fi extrem de benefic să continuați purtarea ciorapilor în timpul lunilor de vară. Există tot felul de variante, pentru mai mult confort.

# 3 - Ciorapii medicinali sunt prea groși

Ciorapii de compresie au parcurs un drum lung în ceea ce privește moda și țesăturile. Nu va trebui să cautați prea mult timp pentru a găsi o opțiune care va oferi sprijin și confort, cu fibre moi și ușoare, care nu încing piciorul.

 # 4 - Doar oamenii bolnavi trebuie să îi poarte

Ciorapii de compresie sunt de mare ajutor pentru persoanele cu afecțiuni și simptome existente (de exemplu, elimină senzația de picioare grele și obosite, reduce umflarea (edem) din acumularea de fluide, varicele si venele sparte). Cu toate acestea, ciorapii preventivi vor păstra în continuare picioarele sănătoase și vor stimula circulatia sangelui de la picioare, înapoi spre inimă și plămâni.

# 5 - Ciorapi preventivi și ciorapii terapeutici sunt la fel 

Ciorapii medicinali au diferite niveluri de compresie, mai puternică în zona gleznei, de unde scade treptat, în sus. Ciorapii de compresie mai mari de 20-25 mm / Hg trebuie prescriși de către un medic, în baza unui diagnostic. Ciorapii preventivi, pe de altă parte, pot include compresie de până la 20 mm / Hg gradat, mai puternică în zona gleznei, ce descrește pe măsură ce ajungem la baza acestuia. 

# 6 - Ciorapii compresivi pot tăia circulația sângelui

Ciorapii medicinali sunt concepuți pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Ei nu vor tăia circulația sângelui în cazul în care au măsura potrivită și sunt utilizați în mod corespunzător. 

Ciorapii de compresie de dimensiuni prea mari poate avea tendința de a aluneca, datorită gravitației și a mișcării corpului. Porțiunile încrețite sau pliate dintr-un ciorap de compresie poate produce un așa-zis garou, având ca efect întreruperea circulației sanguine corespunzătoare. De aceea, trebuie foarte bine întinși pe picior și reașezați, dacă este nevoie, în timpul purtării. 

 # 7 - Ciorapii de compresie sunt urâți

 În ultimul timp, ciorapii de compresie au trăit literalmente o revoluție în modă. Materiale noi, din fibre care sunt mai răcoroase, mai moi, mult mai durabile, sunt acum disponibile într-o gamă largă de grosimi, elasticitati si culori.

 # 8 - Ciorapii medicinali sunt greu de îmbrăcat și dezbrăcat

 Într-adevăr, sunt oarecum dificil de pus și de dat jos, dar, după cum spune numele lor, sunt ciorapi de compresie și, prin urmare, ei nu pot aplica o presiune corectă asupra venelor de la picioare, cu excepția cazului în care sunt îndeajuns de strânși. 

 Îmbrăcatul ciorapilor compresivi necesită răbdare, practică și tehnică. Unele persoane se descurcă mai bine folosind mănuși de cauciuc. Specialiștii Ortopedica vă pot ajuta cu sfaturi în această privință, oferindu-vă toate instrucțiunile de care aveți nevoie.  

# 9 - Ciorapii de compresie pot elimina varicele

Ciorapii de compresie nu pot elimina varicele existente, dar vor ajuta la incetinirea progresiei varicelor si deteriorarea lor, protejându-le împotriva ulcerelor venoase. Ei vor menține varicele aproape de dimensiunea lor normală, îmbunătățind circulația. În cazul în care ciorapii nu pot controla simptomele cauzate de varice, medicul va recomanda tratamente mai invazive. 

# 10 - Ciorapii medicinali elimină celulita

Ciorapii compresivi împiedică rețenția de apă, una din principalele cauze ale celulitei. Masajul efectuat prin compresie și îmbunătățirea circulației vor ajuta considerabil din punct de vedere estetic, însă, din păcate, doar purtarea lor nu vă va ajuta să scăpați de celulită. 

Dacă încă aveți întrebări sau aveți nevoie de mai multe detalii, echipa Ortopedica vă stă la dispozitie, în magazine, la telefon și pe toate canalele de social media.