Fie că este vorba despre o predispoziție congenitală sau despre mișcări bruște, luxația ne poate afecta pe fiecare în parte. Se întâmplă de cele mai multe ori din neatenție și fără să ne dăm seama, ceea ce este valabil la orice vârstă, în diferite circumstanțe: o rotire bruscă în timpul antrenamentelor sportive, un pas greșit pe o suprafață denivelată, sprijinirea într-un membru când ne dezechilibrăm sau chiar o simplă mișcare forțată.  

Cauzele luxației 

Luxația este un traumatism care constă în deplasarea unui os din articulația sa. În cazuri mai complicate, este afectată întreagă zonă din jurul articulației, ce include mușchii, ligamentele, nervii sau tendoanele, iar asta înseamnă că are o evoluție cronică. Astfel, severitatea diagnosticului este de obicei stabilită în funcție de cât de extinsă este luxația sau de numărul articulațiilor luxate.  

Un exemplu elocvent este atunci când ne împiedicăm și ne sprijinim în cădere în mână, poziția osului fiind influențată atât de impactul cu solul, cât și de presiunea greutății corporale. Simptomele imediate sunt manifestate prin durere, ce uneori îngreunează mișcarea articulației, urmată de inflamarea încheieturii, intensificarea durerilor la nivel intern sau chiar echimoză. 

Diagnosticul este stabilit de medicul specialist, iar o luxație netratată corespunzător sau la timpul potrivit poate să genereze instabilitatea cronică a încheieturilor, care mai târziu se poate transforma în artrită sau în tendinită. Pentru a preveni complicațiile și pentru o recuperare eficientă, iată ce ar trebui să faci și ce nu, în cazul unei luxații. 

Ce să faci în caz de luxație? 

1. Mergi la medicul ortoped. Primul lucru pe care ar trebui să îl facă orice persoană, ce manifestă simptomele unei luxații, este să consulte cât mai repede un medic. În funcție de localizarea afecțiunii, spre exemplu direct sub ligament, este necesară efectuarea unor investigații suplimentare cu aparatură de specialitate, cum ar fi o radiografie sau un RMN.  

2. Intră în repaos. Este necesară o perioadă de recuperare, care implică o serie de exerciții practicate acasă, pentru a recăpăta mobilitatea și pentru a restabili forța de susținere a încheieturilor. Totodată, ai nevoie de odihnă, pentru a ajuta organismul să se refacă repede. 

3. Poartă orteze pentru recuperare. Menține încheietura luxată într-o poziție corespunzătoare, conform indicațiilor medicului. Spre exemplu, specialistul îți imobilizează mâna sau piciorul într-o orteză pentru gleznă sau pentru braț, astfel încât să prevină cronicizarea luxației.  

Ce să nu faci? 

Nu folosi deloc membrul luxat, deoarece altfel, îți asumi riscuri cu efect îndelungat. Ține cont de indicațiile medicale și odihnește-te întreaga perioadă necesară recuperării. 

Nu amâna vizita la medic, sperând ca o să treacă de la sine. Netratată, luxația se va agrava și vor apărea dureri cronice, care mai târziu pot genera complicații de tipul artrozei.

Nu amâna tratamentul. În funcție de severitatea luxației, medicul îți va da indicațiile corespunzătoare, inclusiv medicamentația sau exercițiile necesare pentru refacerea rapidă și stabilă a încheieturilor afectate.  

Respectă cu răbdare toți pașii premergători vindecării, astfel încât să previi apariția complicațiilor.