Ce este Talus Valgus

Talus Valgus este o diformitate localizată la nivelul labei piciorului și se întâlnește des la nou-născuți. Aceasta se manifestă prin devierea poziției labei piciorului înspre partea dorsală, în timp ce sprijinirea se face pe marginea interiora și are drept cauză poziția fătului în uter, cu picioarele încrucișate.

Această malpoziție a piciorului poate apărea chiar și la adulți din cauza încălțămintei realizate necorespunzător, obișnuinței greșite a mersului (se calcă mai mult înspre interior sau exterior) și chiar din cauza greutății care influențează modul în care persoana în cauză calcă.  

Tipuri de malpoziții:

-         Piciorul talus – sprijinirea se face pe călcâie, iar laba este îndreptată în exterior

-         Piciorul valgus – sprijinirea are loc pe partea interioară a piciorului

-         Talus valgus

-         Metatarsus varus – jumătatea din față a labei este orientată spre interior

-         Varus equin – laba piciorului întoarsă total spre interior într-un unghi drept cu gamba

Cum se tratează un picior Talus Valgus? 

La bebeluși, această afecțiune poate să dispară de la sine, dar de cele mai multe ori se recomandă masajul kinetoterapeutic. Masajul se realizează în fiecare seară, timp de 10-15 minute și ajută la întinderea mușchilor și tendoanelor pentru refacerea poziției normale a labei piciorului. Această terapie poate durată câteva luni sau câțiva ani, în funcție de rezultatele obținute.

Când copilul învață să meargă, se recomandă purtarea unor ghete ortopedice care îi vor corecta  mersul. Acestea sunt uneori recomandate și la bebeluși, pe timpul nopții, pentru că deviația să dispară cât mai repede.

În majoritatea cazurilor, copilul se vindecă până la vârsta școlară, iar cazurile în care copilul are nevoie de proteză sau chiar intervenție chirurgicală sunt extrem de rare. Pe tot parcursul perioadei de vindecare este indicat ca părintele să mențină constant legătura cu medicul ortoped pentru a se ține evidența procesului de refacere.  

Atenție!

În unele cazuri, bebelușii născuți cu Talus Valgus prezintă displazie de șold care necesită purtarea unei orteze speciale. Din acest motiv se recomandă realizarea unei ecografii la 2-3 luni de la naștere.

 La Ortopedica găsești atât produsele, cât și specialiștii de care ai nevoie pentru că cel mic sau cea mică să se poată dezvolta corect  și să nu dezvolte probleme la picioare atunci când va crește.