Sănătatea picioarelor tale ar trebui să fie mai importantă decât aspectul și modelul pantofilor pe care îi porți, mai ales dacă te confrunți cu probleme și disfuncționalități la nivelul articulațiilor. O curbură exagerată, anormală a tălpii poate duce la probleme serioase la nivelul picioarelor tale, chiar dacă pe moment nu îți dai seama. În timp insă, poți sesiza anomalii care pot fi îndreptate la recomandarea unui medic sau a unui expert în podologie. 

Chiar dacă femeile preferă aspectul estetic în detrimentul sănătății, pantofii cu toc nu sunt tocmai cei mai adecvați. Bineînțeles, aceștia sunt printre cei mai importanți când vine vorba despre un eveniment sau o ocazie specială, dar cât de importanți sunt într-o zi oarecare? Purtarea frecventă a pantofilor cu toc poate duce la afecțiuni și dureri în zona călcâiului, degetelor, gleznelor și genunchilor. 

Care sunt cele mai importante afecțiuni de la nivelul picioarelor și cum le poți trata?

Purtarea frecventă a pantofilor cu toc poate modifica forma piciorului și, implicit, favorizează apariția multor afecțiuni. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea: 

Monturile. Monturile sunt proeminențe ale articulației degetului mare de la picioare și devin sesizabile în momentul în care osul din spatele degetului iese în relief. Această anomalie apare mai des la femei, iar una din cauzele care favorizează apariția lor este purtarea de  încălțăminte îngustă și mai ales, de încălțămintea cu toc înalt. De cele mai multe ori, această deformație a articulației este însoțită și de bătături pe partea plantară a piciorului, mai exact în curbura tălpii.    

Cum poți remedia și combate apariția și dezvoltarea monturilor?  

Principala soluție este vizitarea unui centru ortopedic, unde un medic specialist îți va analiza problema și va pune un diagnostic. Primul lucru pe care ar trebui să îl faci, pentru a combate această problemă, este evitarea purtării pantofilor cu toc, deoarece toată greutatea corpului va aluneca spre degete, ducând la inflamarea  zonei și  chiar la apariția rănilor și a bătăturilor. Optează pentru o încălțăminte lejeră, cu talpă ortopedică, care să atenueze greutatea și care să îți ofere confort și libertate. De asemenea, poți opta pentru pentru produse special concepute împotriva agravării monturilor. Ortezele pentru picior și talonetele  sunt cele mai eficiente în acest sens. Acestea au rolul de a oferi protecție pentru monturi, de a elimina durerea și, totodată, de a combate agravarea deformării piciorului.  

Metatarsalgia este o problemă foarte comună, mai ales în cazul femeilor care poartă frecvent tocuri. Aparent o problemă banală dar, în realitate, una care face mersul mai dificil, metatarsalgia se caracterizează prin apariția bataturilor în talpă și uneori chiar a durerilor la nivelul lor.  

Cum poți scăpa de bătăturile din talpă?  

Bătăturile pot fi ameliorate și îndepărtate cu diferite tratamente și unguente, dar pot fi prevenite cu o orteză de picior cu silicon, special concepută pentru această problemă. Orteza va ameliora considerabil durerea și inflamația din zonă metatarsiană, prevenind formarea bătăturilor și vindecarea celor existente. În plus, poate fi purtată cu orice tip de încălțăminte, chiar și atunci când porți pantofi cu toc, ceea ce va face mult mai confortabil mersul, indiferent de înălțimea tocului. 

Pe lângă aceste afecțiuni cel mai des întâlnite în uma purtării frecvente a tocurilor,  pe termen lung, femeile se pot confrunta și cu afecțiuni grave la nivelul articulațiilor, gleznelor, genunchilor și șoldului - circulația la nivelul membrelor inferioare, leziuni ale nervilor, unghii încarnate și chiar osteoartrita 

Cauza tuturor afecțiunilor de mai sus este determinată de poziția incorectă adoptată în timpul mersului pe tocuri. De aceea, podologii recomandă alternarea mersului pe tocuri cu mersul cu pantofi cu talpă joasă și, mai ales, prevenirea problemelor piciorului cu cele mai bune articole ortopedice. În orice magazin Ortopedica vei găsi o varietate de produse și specialiști gata să te îndrume pentru a-ți însănătoși și a-ți menține picioarele sănătoase.     

sursa foto: mirror.co.uk