Există multe evenimente care pot forţa o persoană să folosească scaunul cu rotile permanent sau pentru o perioadă limitată. Indiferent de cauza sau de perioada în care vei folosi scaunul cu rotile, va trebui să te adaptezi noilor condiţii pentru a putea duce o viaţă fericită şi productivă. Am strâns câteva sfaturi care te vor ajuta să te adaptezi noilor condiții, fără să-ți sacrifici independența sau pasiunile.

Alege scaunul cu rotile potrivit

Există o varitate mare de scaune cu rotile, diferite ca mărime, greutate și modalitate de deplasare. Alege unul care se potrivește stilului tău de viață, spațiului pe care îl ai la dispoziție și mai ales, formei tale fizice. Interesează-te cu privire la avantajele și dezavantajele fiecărui model pentru a face o alegere educată.

 Învaţă să foloseşti scaunul cu rotile

Dacă tot va trebui să te foloseşti de scaunul cu rotile pentru a te deplasa, ar trebui să înveţi să-l foloseşti. Lucrurile de bază le vei învăţa la spital, dar nu trebuie să te opreşti aici.

Acordă-ţi un timp în care să te obişnuieşti cu ce poate şi ce nu poate face scaunul tău cu rotile. În această perioadă e bine să experimentezi pentru a-ţi descoperi limitările. Este foarte important să nu te descurajezi. Lucrurile care ţi se par foarte grele sau imposibile la început vor deveni rutină în scurt timp. Dacă simţi că ai nevoie de ajutor, interesează-te dacă există un ONG sau asociaţie dedicată persoanelor cu dizabilităţi în zona ta. Ei te pot ajuta cu sfaturi sau te poţi înscrie în programe specializate.

Adaptează-te la noile condiții

 Modifică-ţi locuinţa

Una dintre cele mai uşoare metode de a fi independent este să-ţi reamenajezi locuinţa ţinând cont de noile tale limitări. Instalează rampe de acces pentru a intra şi ieşi din casă cu uşurinţă. Foloseşte liftul sau instalează dispozitive care să te ajute să ajungi la etajele superioare şi stochează lucrurile de care ai nevoie la un nivel la care poţi ajunge cu uşurinţă. Elimină obstacolele inutile care-ţi îngreunează deplasarea în interiorul locuinţei: praguri, covoare, mobilă de care te poţi lipsi, etc.

Caută un mijloc de transport adecvat

Multe mijloace de transport public, precum autobuzele, sunt dotate cu rampă de acces pentru persoanele în scaun cu rotile. În cazul în care locuieşti la distanţă mare de o staţie de transport în comun, companiile de taxi sau alte servicii de transport privat sunt o alternativă eficientă şi confortabilă, dar cu un cost mai ridicat. Pentru a fi total independent din punct de vedere al transportului, interesează-te de posibilitatea de a-ți adapta mașina pentru a putea fi condusă chiar și cu scaun cu rotile, sau caută o mașină proiectată special pentru persoanele cu dizabilități.

Interesează-te ce locații sunt dotate cu rampă de acces

Uneori s-ar putea să ajungi la o destinație doar ca să constați că locația respectivă nu are rampă de acces pentru scaune cu rotile. Caută pe internet magazine, farmacii, restaurante și sedii de instituții publice prevăzute cu astfel de facilități. Google Maps este o bună sursă de informare în acest scop.

Continuă să te ocupi de activitățile care îți plac

Chiar dacă ești forțat să folosești un scaun cu rotile, tot te poți bucura de hobby-urile tale. Acest lucru te va ajuta să devii mai independent și să menți o stare de spirit pozitivă. Caută activități pe care le poți face și în scaunul cu rotile și participă la evenimente împreună cu prietenii sau familia.

Sursa foto: pixabay.com