O simplă călcare greșită a piciorului poate duce la luxații sau fracturi și chiar la afecțiuni grave care necesită tratamente și perioade lungi de recuperare. Multe persoane ajung să se plângă de dureri articulare, de leziuni la nivelul musculaturii și al sistemului osos și, cu toate acestea, să nu facă nimic în această privință. 

Mini glosar cu cele mai importante afecțiuni de la nivelul aparatului locomotor 

Din cauza lipsei de cunoștințe din acest domeniu, majoritatea celor dintre noi suntem confuzi cu privire la problema cu care ne confruntăm și, implicit, putem aplica tratamente neadecvate. Pentru a soluționa această situație, specialiștii Ortopedica vă prezintă câteva dintre cele mai importante leziuni, precum și definiția lor,  fapt care vă va ajuta să depistați corect afecțiunea și să recunoașteți mai ușor problema cu care vă confruntați: 

Entorsa reprezintă o leziune traumatică în zona articulațiilor de la nivelul aparatului locomotor și apare în urma suprasolicitării acestora. Aceasta constă în ruperea sau întinderea ligamentelor sau tendoanelor care leagă oasele de la nivelul labei piciorului, gleznei, genunchiului sau al încheieturii mâinii. Ca și simptome, entorsa se manifestă prin durere, umflături și pete roșii-vineții în zonă afectată.  

Luxația  este asemenea entorsei o afecțiune în zona articulațiilor de la nivelul aparatului locomotor, care apare în urmă unei suprasolicitari. Diferența este la nivel fizic, și anume, o luxație constă în deplasarea osului din poziția articulației și stabilirea sa într-o poziție anormală. Mai exact, reprezintă o pierdere permanentă a legăturilor articulare dintre capetele articulațiilor. Ca și simptome, persoana afectată se va confrunta cu umflături, durere internă, deformarea zonei și chiar imposibilitatea de a mișca zona afectată. 

Fractura este o ruptură a unui os sau cartilaj, rezultată în urma suprasolicitării acestuia. Femeile pot dezvolta această afecțiune la nivelul întregul sistemului osos în timpul menopauzei,  afecțiunea fiind denumită de specialiști-osteoporoză. De obicei, fractura se resimte prin dureri la nivel locomotor prin imposibilitatea de a mișca zona afectată și prin durere acută, mai ales în primele ore. De asemenea, în urma deplasării fragmentelor, zona fracturată va fi vânătă și mai proeminentă.  Pentru a putea distinge fractura de luxație sau entorsă, de cele mai multe ori, vă veți confrunta cu o scurtare a membrului afectat.

Întinderea musculară reprezintă o leziune la nivelul mușchilor sau tendoanelor, și constă în ruperea sau fisurarea fibrelor musculare. Aceasta apare în urma suprasolicitării fizice sau a unei contracții bruște, a unui mușchi. Ca și simptome, întinderea musculară se resimte prin dureri, imflamarea și înțepenirea mușchilor, uneori, prezentând chiar și vânătăi.  

Tratamentul pentru entorsele și intinderile musculare

Orice suspiciune legată de o afecțiune la nivelul articulațiilor sau mușchilor trebuie examinată de un medic specialist. Cu cât problema este depistată mai din timp, cu atât procesul de recuperare va fi mai rapid.  

În cazul entorselor, tratamentul general impus de medicul specialist constă în aplicarea unei protecții - un ciorap medical sau un suport pentru gleznă( cu atele sau o orteza de imobilizare  care poate înlocui cu succes ghipsul) - alături de o fașă compresivă, un bandaj elastic. De asemenea, în primele 24 de ore este bine să aplici, frecvent, comprese cu gheață care să amelioreze durerea și umflătura. În cazul unei entorse severe, sunt recomandate cârjele pentru deplasare. Ulterior, este recomandată efectuarea unei radiografii care să stabilească starea entorsei.  

În cazul luxațiilor, de obicei, tratamentul trebuie administrat cât mai repede posibil. Prin urmare, este important ca tratamentul să fie efectuat de către o persoană instruită corect sau de către un medic specialist. Procedura de tratare constă în repoziționarea corectă a articulațiilor și folosirea, ulterioară, a unei atele care să permită refacerea corespunzătoare și rapidă a zonei osului afectat.  

Pentru consolidarea fracturilor, este indicată folosirea manevrei denumită reducere. Aceasta constă în reașezarea extermitatilor osoase într-o aliniere perfectă. Este obligatorie radiografia, astfel încât medicul ortoped să ofere cel mai bun tratament. Tratarea completă se face prin imobilizarea zonei cu ajutorul unui gips sau și mai bine a unei  orteze de tip walker și, în unele cazuri, prin intervenție chirurgicală. În felul acesta se restituie formă inițială a osului. De asemenea, este importantă perioada de refacere, care constă în exerciții de ridicare a membrului afectat. 

Tratamentul pentru întinderile musculare cuprinde patru pași importanți și cunoscuți sub acronimul englezesc RICE: repaus segmentar (rest), aplicare locală cu gheață (ice), compresie locală (compression) și ridicarea membrului afectat (elevation). Repausul segmentar constă în oprirea tuturor activităților fizice, mai cu seamă a celor care produc durere. Gheața se aplică 10-15 minute pe leziune, cu o frecvență de 4-8 ori pe zi, timp de 3 zile. Tratamentul este completat de administrarea unor unguente antiinflamatorii. Pentru a se reveni la forma inițială a musculaturii, tratamentul este acompaniat de exerciții de stretching, urmate de exerciții de creștere progresivă a forței musculare.  

Credit foto: Rushchiropractic.com