În zilele noastre, protezele nu mai seamănă cu dispozitivele greoaie şi incomode pe care mulţi dintre noi le au în minte. Ele sunt din ce în ca mai sofisticate, oferind purtătorilor aproape la fel de multă mobilitate şi funcţionalitate ca membrul original. De asemenea, protezele au evoluat şi din punct de vedere estetic, devenind mai elegante şi, în unele cazuri, foarte greu de deosebit de membru normal.

O proteză este o investiţie pe termen lung de care depinde abilitatea pacientului de a trăi o viaţă normală şi confortabilă. Din acest motiv, alegerea protezei trebuie să fie una educată şi influenţată de stilul de viaţă al persoanei în cauză. Acestea sunt câteva lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când alegi o proteză pentru mână sau braţ.

Tipul de amputaţie

Diferite tipuri de amputaţie necesită diferite tipuri de proteze. Protezele de mână pot înlocui parţial sau total mâna unui pacient care a suferit o amputaţie. Unele dintre ele eu degete funcţioneale care pot replica mişcările degetelor normale pentru a oferi pacienţilor o funcţionalitate comparabilă cu cea a mâinii originale. Alte proteze înlocuiesc şi încheietura mâinii sau cea a cotului. În aceste cazuri este important ca mecanismele care ţin locul încheieturilor să fie suficient de flexibile şi mobile pentru a permite îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Astfel pacientul se poate bucura de o viaţă normală deşi a suferit o amputaţie.

Estetică versus funcţionalitate

 În momentul în care alegi o proteză care înlocuieşte mâna sau o parte a braţului, majoritatea oamenilor sunt tentaţi să opteze pentru una care imită cât mai fidel membrul original. Deşi există proteze care sunt greu de deosebit de un braţ normal, funcţionalitatea lor este de cele mai multe ori limitată. Există variante avansate din punct de vedere tehnologic care oferă atât funcţionalitate cât şi o estetică plăcută, dar sunt foarte scumpe şi necesită un nivel ridicat de mentenanţă.  

Sarcinile care trebuie îndeplinite

O proteză trebuie să poată indeplini funcţiile pe care în mod normal le-ar îndeplini braţul pacientului. Aşadar, înainte să alegi un model, trebuie să ţii cont de sarcinile pe care membrul artificial trebuie să le efectueze.

Materialele

Materialele din care este fabricat membrul artificial influenţează durata lui de viaţă şi stresul fizic pe care îl poate suporta. Siliconul sau cauciucul arată bine din punct de vedere estetic şi este mai uşor, aşa că este alegerea cea mai bună pentru cineva care are un nivel de activitate scăzut, nu efectuează lucru manual şi petrece mult timp în interior. Pe de altă parte, o persoană care lucrează în industriile grele, îşi foloseşte intensiv braţele şi petrece mult timp în exterior ar trebui să folosească materiale mai rezistente la stres fizic şi la impactul mediului înconjurător.

Calitatea protezei

Exceptând materialul din care este fabricată proteza de mână, este extrem de importantă calitatea muncii tehnicianului care fabrică proteza. Dacă nu se potrivește perfect cu corpul tău, nu accepta proteza! Protezele fabricate în serie, foarte ieftine, pot dăuna grav sănătății.

În plus, majoritatea protezelor sunt compensate prin sistemul CNAS, așadar există modalități să optezi pentru calitate, fără a da o avere pentru a te bucura de ea. În magazinele Ortopedica din toată țara te așteaptă specialiști gata să îți dea toate informațiile de care ai nevoie pentru a face alegerea corectă!

 sursa foto: wikimedia.org