Membrele articifiale, sau protezele, sunt dispozitive medicale care au scopul de a înlocui un membru lipsă. Pe langă faptul că redau mobilitatea, protezele ajută şi la reabilitarea şi reintegrarea socială a pacienţilor.

În cazul pacienţilor care au pierdut un picior, primul pas pentru a-şi recăpăta mobilitatea este alegerea unei proteze potrivite. Există mai mulţi factori de care trebuie să ţii cont în timpul procesului de decizie pentru a te asigura că vei beneficia de maximul de confort şi utilitate, respectând, bineînțeles, recomandările medicului.

Nivelul de activitate

Membrele artificiale sunt proiectate cu un anumit nivel de activitate în minte. Tu trebuie să ţii cont de sarcinile pe care proteza trebuie să le îndeplinească şi de cât de solicitată va fi pe parcursul unei zile normale. În general, protezele concepute pentru un nivel scăzut de activitate sunt construite în jurul unui schelet interior, au mecanisme mai simple, sunt uşoare şi anumite părţi pot fi uşor înlocuite. Pe de altă parte, cele proiectate pentru un nivel crescut de activitate au un schelet exterior rigid şi mecanisme mai complexe, dar cântăresc mai mult. Scopul lor este să reziste o perioadă îndelungată de timp şi să îndure cantităţi mari de uzură fără să se defecteze. Aşadar, proteza trebuie construită după nevoile fiecărui individ şi în funcţie de stilul său de viaţă. De exemplu, dacă locul tău de muncă presupune petrecerea unui timp îndelungat la birou şi nu mergi mult pe jos, îţi trebuie o proteză concepută pentru un nivel scăzut de activitate.

Tipul de amputaţie

Există mai multe tipuri de proteze pentru picior, în general grupate în categorii în funcţie de partea membrului pe care o înlocuiesc. Cele mai simple sunt protezele care înlocuiesc parţial sau total laba piciorului. Ele au rolul de a permite pacientului să menţină un tipar de mers normal şi să evite căzăturile. Protezele de gambă înlocuiesc piciorul, articulaţia gleznei şi o parte din tibie. Glezna trebuie să ofere suficientă mobilitate pentru a permite un mers normal. Protezele de coapsă au aceeași funcție ca și cele de gambă, în plus trebuie să înlocuiască articulaţia genunchiului şi o parte din femur. În acest caz, articulaţiile potrivite sunt cu atât mai importante pentru un mers adecvat. 

Forma fizică şi starea de sănătate

Pacienţii cu o formă fizică bună şi stare de sănătate bună ar putea avea nevoie de proteze mai rezistente şi cu mecanisme mai avansate pentru a se putea bucura de un stil de viaţă activ. Astfel de proteze sunt mai scumpe şi necesită un nivel mai ridicat de mentenenţă. Pe de altă parte, pentru pacienţii cu vârstă înaintată, sau care suferă de diabet sau boli ale sistemului circulator se recomandă membre artificiale mai simple, confortabile şi care necesită un consum mai mic de energie în timpul folosirii.

Calitatea protezei

Pentru fabricarea protezei, apelează întotdeauna la profesioniștii din domeniu. Protezele nu se imprumută și nu se fabrică în serie, deoarece este nevoie de măsurători specifice pentru o proteza de picior, de coapsă sau de gambă, care să te ajute cu adevărat. Orice dispozitiv medical care nu respectă aceste reguli elementare îți va periclita considerabil sănătatea.

Ortopedica  este lider în producția de proteze din România. Experții noștri folosesc cele mai bune materiale și tehnologii pentru construirea protezei care se potrivește perfect nevoii tale.

sursa foto: wikimedia.org