Piciorul diabetic sau senzația de picioare reci reprezintă o afecțiune severă cutanată din zona membrelor inferioare, întâlnită la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Cauzată în principal de complicațiile cronice ale diabetului, mai exact, afecțiunea de la nivelul piciorului reprezintă o infecție la nivelul pielii, a țesutului subcutanat și nervilor și care poate ajunge până la țesutul osos.  

În general, este întâlnită la 1-5% dintre diabetici și, de regulă, afecțiunea este persistentă, iar în cazuri de neglijență se poate ajunge la afecțiuni grave, și chiar la amputarea piciorului.  

Care sunt principalele simptome ale piciorului diabetic?

Pielea uscată. Aceasta este cauzată de afecțiuni ale nervilor care inervează glandele sudoripare de la nivelul picioarelor. Debutează prin apariția unor mâncărimi ce degenerează în infecții cu prurit. În cazul în care va confruntați cu mâncărimi și furnicături la nivelul membrelor inferioare, încercați să evitați a da curs acestora. Pentru ameliorare, este recomandată folosirea unor creme care conțin uree sau sorbitol.  

Infecțiile fungice. Acestea pot apărea ca urmare a invaziei ciurpercilor la nivelul țesuturilor și conduc către leziuni la nivelul unghiilor (onicomicoză). Este foarte important să le depistați din timp și să acționațirapid. După consultarea unui medic specialist, se administrează local antimicotice. 

Sensibilitatea piciorului la diferiți factori externi. Dacă vă confruntați cu senzația de mâncărime, dureri de tipul celor provocate de arsuri, iar orice atingere vă provoacă dureri, de exemplu atingerea unei pături, atunci trebuie să urmați un tratament stabilit de medicul specialist diabetolog. Pe lângă tratamentul impus de către acesta, purtați încălțăminte comodă care să vă ofere lejeritate. La Ortopedica veți găsi articole pentru picior diabetic, special concepute pentru a vă ameliora starea și a preveni eventualele complicații. Puteți opta și pentru o orteză pentru gleznă, o opțiune eficientă, economică și igienică pentru perioada de recuperare.   

Ulcerul neuropat. Este o complicație care apare sub formă de pierdere a senzației de frig și atingere din zona membrelor inferioare. Este asemenea unui traumatism minor, dar care poate să evolueze spre grave infecții la nivelul degetelor și al spațiilor interdigitale.  

Arterita la nivelul membrelor inferioare. Este cauzată de insuficiența fluxului sanguin către picioare și se manifestă prin schiopătare, picioare reci, dispariția pilozității și chiar a pielii, apariția de ulcerații și necroze la nivelul degetelor, De cele mai multe ori, veți simți senzația de durere în timpul mersului, dar aceasta poate apărea chiar și în momentele de repaus. 

Cangrena diabetică. Este unul dintre simptomele cele mai periculoase și reprezintă evoluția severă a infecțiilor netratate de la nivelul piciorului afectat. Dacă se ajunge la o astfel de afecțiune, cel mai probabil, riscați să pierdeți membrul afectat, fiind necesară amputarea.  

Unghia încarnată. Este primul simptom care apare înainte de infectarea propriu zisă. Această afecțiune se manifestă prin durere și inflamație la nivel cutanat, cu extindere la nivelul unghiei, prin creșterea unui țesut suplimentar și apariția unui lichid gălbui. 

 De cele mai multe ori, persoana afectată va simți o durere severă și va avea febră. Din momentul când piciorul începe să dezvolte infecția și de când apare febra, este recomandată vizita la medicul specialist, care se va ocupă de îngrijirea și tratarea afecțiunii. 

Sfaturi de îngrijire ale piciorului diabetic 

Persoanele care suferă de diabet zaharos, trebuie să fie precauți și să aibă în vedere câteva dintre cele mai importante sfaturi de prevenție și îngrijire a unei astfel de afecțiuni. Este important să știți că orice leziune minoră poate conduce la grave probleme și complicații. Prin urmare, este recomandat să: 

  • Verificați zilnic starea picioarelor. Folosiți o oglindă sau rugați o persoană să va ajute în acest sens. Orice micoză sau mică afecțiune poate duce la o infecție severă la nivel cutanat.   
  • Spălați-va zilnic picioarele. Ștergeți-vă cu un prosop de bumbac și aveți grijă să uscați bine zona interdgitală. Umezeala poate să conducă la apariția micozelor. 
  • După spălarea picioarelor, este indicată aplicarea unei creme hidratante sau a unui unguent emolient pentru îngrijirea picioarelor, în special dacă pielea începe să se descuameze. Aceste fisuri pot produce infecții.
  • Tăiați unghiile drept și nu prea scurt. Este indicată folosirea unei pile de carton, fără suprafețe ascuțite.
  • Optați pentru ciorapi care absorb transpirația și permit o aerisire corespunzătoare.
  • Evitați tratamentele băbești, precum încălzirea picioarelor cu sticle sau cărămizi calde. 
  • Vizitați un medic specialist care vă poate prescrie un tratament adecvat. 

  sursa foto: health.usnews.com