Multe persoane se plâng de dureri la nivelul oaselor și încheieturilor. Fie că este vorba de o durere în zona șoldurilor sau o durere în zona încheieturilor, genunchilor sau a umerilor, toate reprezintă probleme serioase care trebuie tratate imediat printr-o vizită la doctor și administrarea unui tratament. 

Care sunt principalele tipuri de dureri articulare?

Durerile articulare, de cele mai multe ori, sunt simptome apărute în urma afecțiunilor articulare sau ca o reacție alergică în urma administrării anumitor medicamente. Durerile articulare pot fi inflamatorii sau non-inflamatorii. În primul caz, acestea poartă denumirea de artrită și în al doilea caz de artralgie.  

Artrita este o degenerare a articulațiilor și se manifestă prin inflamarea acută sau cronică a încheieturii. De obicei, aceasta apare atunci când cartilajul unei articulații este deteriorat progresiv și ireversibil. Procesul este lent și foarte dureros. Artrita poate fi de mai multe feluri: reumatoidă, psoriazică și infecțioasă.  

Artalgia este o durere la nivelul articulațiilor și se manifestă printr-un disconfort fizic apărut în timpul mișcării sau chiar prin imbolizarea părții corporale afectate. De obicei, artalgia apare la persoanele care suferă de artrită sau care suprasolicită anumite zone ale corpului.  

 Cauzele durerilor articulare

Cauzele durerilor la nivelul articulațiilor pot fi numeroase, și de multe ori insesizabile. Înainte de a ști cauzele articulare, trebuie să ai în vedere principalele articulații unde poți resimți durerea: gleznă, genunchi, șold, regiunea lombară, regiunea toracică, omoplatul și umărul. Pentru fiecare zonă a corpului, cauzele pot să difere. Cele mai comune cauze cauze ale acestor patologii sunt: 

  • Infecțiile virale sau bacteriene-de cele mai multe ori articulațiile sunt invadate o infecție pătrunsă în corp, în mod accidental; 
  • Kilogramele in plus - surplusul de greutate poate duce la apariția artritei și, prin urmare, la dureri articulare (artalgia), deoarece presiunea corpului este exercitată spre partea inferioară, către genunchi și glezne;
  • Leziunile sportive - din cauza suprasolicitării unei anumite părți corporale, precum genunchiul sau glezna, articulațiile pot prezenta patologii și afecțiuni serioase, iar sportivii profesioniști și amatori sunt cei mai predispuși la astfel de probleme; 
  • Diferite afecțiuni osoase asociate cu prezența durerilor articulare- osteoporoza, arterită, tendinită, bursită, osteomielită etc. 
  • Fracturi de os, dislocări, entorse, afecțiunile ligamentelor - suprasolicitările la nivelul sistemul osos pot genera durerile de articulații. 

Deși majoritatea persoanelor tind  să creadă că  durerile articulare apar  doar la  vârsta a treia, acestea se manifestă și în  cazul tinerilor, și chiar a copiilor. Așadar, nu lăsa o banală durere de șold sau umăr să treacă neobservată, ci trateaz-o imediat ce o resimți prin vizitarea unui medic specialist și urmarea unui tratament.