ORTOPEDICA
SPECIALIȘTI IN SOLUȚII DE MERS ȘI SPATE!

COMPENSARE CAS

Urostomie

Reprezintă o intervenţie chirurgicală care presupune deschiderea artificială a unui conduct urinar la nivel tegumentar. Urostomia este indicată la pacienţii care necesită drenajul urinei pe termen lung şi la care această procedură nu poate fi efectuată prin vezica urinară şi uretere.

Chirurgii realizează urostomia prin separarea unei porţiuni din intestinul subţire sau gros de restul intestinului. Ei atacă intestinul separat la două tuburi compacte (uretere) care transportă urina de la rinichi la vezica biliară şi conectează ureterele cu stoma.

Tipuri de urostomie

Cele mai comune tipuri de urostomie sunt conductul ileal, cel care foloseşte ileumul, partea terminală a intestinului subţire, şi conductul colonului, care foloseşte o parte din intestinul gros (colon). Neovezica ortotopica este un nou tip de urostomie care canalizează urina în conductul care drenează din uretră şi redă pacientului capacitatea de a urina aproape normal.

Urostomia temporară nu implică rigiditatea ureterelor şi este realizată cel mai adesea la copii.

Medicii iau în calcul probabilitatea ca boala să aibă o recurenţă în pelvis sau uretră dar şi sexul pacientului pentru a determina care este cel mai indicat tip de urostomie. Neovezica ortotopică nu este indicată pentru pacientele de sex feminin care au cancer ce implică vezica dar nici pentru bărbaţii cu probleme ale colonului drept sau ale intestinului subţire.

Dacă cancerul de la vezica urinară a metastazat sau nu poate fi îndepărtat prin metoda chirurgicală, atunci chirurgul poate realiza urostomie fără să îndepărteze vezica urinară a pacientului.

Pregătire înainte de operaţie

Înainte de realizarea urostomiei, pacientul va învăţa pe ce parte a abdomenului va fi creată stoma, ce tip de dispozitiv de colectare va fi purtat şi ce schimbări va produce intervenţia chirurgicală. Asistentele îi încurajează pe pacienţi să se pregătească pentru o urostomie de incontineţă pentru a se familiariza cu dispozitivul de colectare care va fi purtat după operaţie. Ei pot aranja ca un pacient care a suferit deja o astfel de operaţie să îl calmeze pe cel ce urmează să treacă prin urostomie şi să îi răspundă la întrebările legate de viaţa de după intervenţie.

Îngrijirea postoperatorie

Un pacient care a trecut prin urostomie trebuie să poarte un dispozitiv de colectare a urinei (sistem stomic sau sac stomic) care nu are miros, nu este vizibil pe sub haine, de unică folosinţă sau reutilizabil.

Pentru a preveni pierderile de urină, infecţia, iritaţia pielii şi mirosul, pacientul trebuie să măsoare stoma periodic şi să facă orice ajustări sunt necesare în ceea ce priveşte mărimea bandajului sub formă de burete care o acoperă şi o protejează. Aceste măsuri trebuie luate în primele luni după operaţie sau oricând pacientul pierde sau câştigă în greutate. Instrumente de măsurare a dispozitivului dar şi instrucţiuni de utilizare sunt incluse în fiecare cutie care conţine saci de colectare.

Unii medici recomandă pacienţilor să ia vitamina C pentru a preveni infecţiile şi bacteria care cauzează mirosul urinei. Alte recomandări includ consumul de 10 pahare de apă zilnic pentru a reduce probabilitatea ca o infecţie renală să aibă loc.