Sindromul patelofemural

Clinic:

Denumită şi condromalacia patelară din cauza înmuierii cartilajului şi degenerarea la pacienţii cu Sindrom Dureros Patelofemural.

Articulaţia patelofemurală, alcătuită din patela şi trohlea femurală, este susceptibilă la deplasare, care, în multe cazuri, este o consecinţă a condiţiilor de aliniere a piciorului şi genunchiului, cum ar fi piciorul strâmb, genu varum, genu valgum şi genu recurvatum, producând o discordanţă între forţele ce controlează alunecarea patelară şi care afectează distribuţia acestor forţe pe articulaţia patelofemurală, pe patelă, pe tendoanele cvadricepsului şi ţesutul moale din jur.

În majoritatea cazurilor de luxaţie patelară, aceasta este provocată de o predispoziţie către factori precum displazia patelară sau patelofemurală sau de către traumatisme. Luxaţia poate apărea în direcţie proximală, cu patela deplasându-se de femur sau în direcţie medio-laterală, în majoritatea cazurilor fiind laterală. Reducţia este normală şi relativ uşor obţinută prin relaxarea totală a cvadricepsului prin menţinerea piciorului în extensie totală şi flexie a muşchiului cvadriceps.

Simptome:

Durerea poate apărea în faţa genunchiului sau în jurul acestuia sau poate fi bilaterală.

Înţepenirea, durerea şi inflamaţia pot varia în intensitate după şedere pe perioade îndelungate şi este localizată într-o zonă circulară din jurul genunchiului.

Mişcarea medio-laterală sau mobilitatea excesivă a patelei.

Tratament:

Fizioterapia şi exerciţiile de recuperare s-au dovedit a fi foarte eficiente.

Bandajele de stabilizare a patelei împiedică mişcarea, mai ales rotaţia medială în timpul flexiei şi rotaţia laterală în timpul extensiei.

Din moment ce sindromul patelofemural este asociat cu alte leziuni ale genunchiului, sistemul de centrare al patelei cu ajutorul perniţelor de silicon este similar ca şi concept cu alte orteze destinate unor afecţiuni precum: artrita, trauma, leziuni de menisc, leziuni ale ligamentelor, deviaţii axiale, genu recurvatum şi genu varum, pentru care ortezele simple cu perniţe de silicon pot fi foarte eficiente în fixarea patelei.