ORTOPEDICA
SPECIALIȘTI IN SOLUȚII DE MERS ȘI SPATE!

COMPENSARE CAS

Osteoporoză

Nume alternativ:

Boala oaselor fragile

Definiție:

Osteoporoza este o boală ce scade cantitatea de minerale din os,  determinând fragilitatea și casabilitatea oaselor și o mare susceptibilitate la fracturi.

Cum este corpul nostru afectat:

Oasele își pierd constant masa osoasă și apoi se regenerarează. Oamenii ajung la masa lor osoasa maximă la aproximativ 30 de ani. După această vârstă, pierderea de masă osoasă începe încet să apară. Această pierdere, în cazul în care devine severă, poate duce la osteoporoză. Oasele devin subțiri și fragile și se pot rupe cu ușurință .

Inițial, pierderea de masă osoasă se ​​produce foarte lent, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. După vârsta de 65-70 de ani, oamenii încep să-și piardă masa osoasă mai repede. Femeile, pe de altă parte, încep să-și piardă masa osoasă mai rapid după ce ajung la menopauză si nivelul de estrogen al organismului scade. De asemenea, își pot pierde țesutul osos mai repede dacă au ovarele îndepărtate în mod chirurgical înainte de a ajunge la menopauză.

Osul este format din calciu și proteine​​. Primele semne ale osteoporozei sunt observate la oase, care au mai mult țesut spongios.

Cauze și riscuri:

Una din trei femei și unul din doisprezece bărbați suferă de osteoporoză. Unii factori precum menopauza, stilul de viață sedentar și alte boli pot crește deteriorarea osului, ducând la osteoporoză. Această fragilitate osoasă cauzează numeroase fracturi, în special ale șoldului, bratelor și coloanei vertebrale, ceea ce duce în final la deteriorare vertebrală și fracturi.

Prevenție:

Osteoporoza poate fi prevenită prin adoptarea unei alimentaţii bogate în calciu, în vitamina D, dar şi în vitamina K. De asemenea, exerciţiile fizice cu greutăţi sunt extrem de importante pentru sănătatea oaselor. Joggingul, plimbările și dansul sunt exerciţii care stimulează oasele, iar adăugarea de greutăți ca rutină în executarea unor exerciții încurajează formarea osoasă, creând un cadru mai puternic, ce prezintă astfel mai puţine riscuri să fie fracturat. Mai mult decât atât, practicarea de exerciţii fizice scade şi riscul căderilor, prin îmbunătăţirea echilibrului.

Tratament:

Tratamentul ortetic cu corsete dorsolombare este necesar pentru realinierea și corecția segmentului dorsolombar, stabilizând coloana și în același timp sprijinind și limitând mișcările excesive, ceea ce permite mișcarea în deplină siguranță.

Aceste funcții ale ortezei lombodorsale sunt transformate în sisteme de protecție, înlăturând tensiunea din coloană.