ORTOPEDICA
SPECIALIȘTI IN SOLUȚII DE MERS!

COMPENSARE CAS

Luxație

Definiție

Luxația reprezintă practic o leziune a unei articulații – și anume deplasarea extremitatilor osoase ale unei articulatii din pozitia obisnuita, insotita de pierderea mobilitatii, atunci când capetele oaselor sunt forțate in urma unor socuri sau a unor traumatisme să iasă din pozițiile lor fiziologice. Acestă leziune dureroasă deformează temporar și imobilizează articulația. Luxatiile pot sa apară la oricare dintre articulatii si anume: articulatiile de umar, cot, pumn, sold, genunchi, glezna, interfalangiene(la degete). Luxațiile sunt mai frecvente la adulți, rare la copii și bătrâni, fiind produse frecvent prin mecanism indirect (mai rar direct).

Cum este corpul nostru afectat: 

Dacă suspectați că ați suferit o luxație, iată care sunt principalele simptome: 

•durere: violentă la început, apoi difuză;

•deformarea vizibilă a regiunii afectate - de regulă, puteți vedea o modificare în alinierea articulaţiei, care este umflată;

•umflarea sau decolorarea zonei;

•imobilitatea - nu vă veți putea mișca articulația decât cu foarte mare greutate și durere. 

Este posibil să apară, de asemenea, furnicături sau amorțeală în apropierea sau sub articulația prejudiciată - cum ar fi în picior pentru un genunchi dislocat sau în mână pentru un cot dislocat.

Cauze si riscuri

Luxatia poate apărea în mai multe situații, în timpul practicării anumitor tipuri de sport (sporturi de contact, fotbal, hochei, schi, gimnastica sau volei), unor accidente (de motocicleta, masina, etc), însă în medicină sunt luați în calcul următorii factori ca și cauze principale:

•cauze posttraumatice- în urma unor accidente sau accidentări diferite, 

•cauze posttraumatice neglijate, cand reducerea a fost amânată (reducere = procedeu prin care oasele deplasate din articulaţie sunt aduse în poziţie corectă):

- ireductibile : cand reducerea nu mai poate fi efectuată decât prin intervenție  chirurgicală,

- incoercibile : cand s-a pierdut dreptul de domiciliu,

- recidivante (habituale) cand se repetă dupa traumatisme minime sau se reduc la fel de ușor cum s-au produs. 

•ce apar in contextul unor afectiuni :

 - congenitale : apar in urma malformațiilor, cum este de exemplu luxația congenitală de șold 

•inflamatorii, infecțioase, TBC, poliomielită.  

Se poate afirma în esenţă că luxaţia urmează unei entorse grave.  Complicații ale unei simple luxații pot include :

•ruperea mușchilor, ligamentelor și tendoanelor care întăresc articulația vătămată,

•nervi sau vase de sange afectate în sau în jurul articulației,

•susceptibilitatea la repetarea leziunii dacă aveți o luxație severă sau luxații repetate,

•dezvoltarea artritei în articulația afectată pe măsură ce se produce îmbătrânirea acestora. 

În cazul în care ligamentele sau tendoanele care susțin articulația vătămată au fost întinse sau rupte sau în cazul în care nervii sau vasele de sange din jur au fost deteriorate, există cazuri în care puteți avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara aceste țesuturi

Prevenție

În primul rând, înaintea oricărei activități ce presupune efort fizic este recomandată întinderea și încălzirea articulațiilor, prin stretching și mișcări ușoare.

De asemenea, este importantă întărirea musculaturii adiacente articulațiilor ce sunt supuse la presiuni mari prin activități repetitive sau efort brusc și creșterea pe cât posibil a mobilității.

Tot cu rol de prevenție se pot purta pentru zonele cele mai expuse riscului de luxatie, mai ales în caz de efort fizic: 

 

Tratament

Primul gest terapeutic este reducerea, adică acel procedeu realizat de către medic, prin care oasele deplasate din articulaţie sunt aduse în poziţie corectă. Pentru a avea succes, reducerea trebuie sa fie făcută de urgență, sub anestezie. Există un citat clasic în medicină, care afirma că „nu trebuie să treacă un răsărit sau un apus de soare înainte ca o luxație să fie redusă”.

După readucerea în poziția corectă, aceasta trebuie menținută prin imobilizare,  folosind în funcție de zona afectată, mai multe metode:

•clasica gipsare, deși există produse ca variantă alternativă mai eficiente, economice și igienice, așa numitele ortezele de tip walker , care sunt de fapt niște imobilizatoare pneumatice excelente. 

bandaje 

orteze: 

-de umăr: orteza universală, orteza material textil , orteza imobilizatoare din material moale, orteza de umăr fixă sau orteza de umăr cot 

-de cot : orteza fixă, orteza din material textil sau orteza imobilizatoare din material moale - de pumn (încheietura mâinii): orteza cu suport rigid , orteza de mână fixă, orteza pentru încheietura mâinii deschisă, orteza fixă deschisă ce asigură compresie, orteza imobilizatoare pentru încheitura mâinii si deget , orteza de încheietura mâinii și deget cu benzi reglabile  sau orteza cot telescopică 

- pentru articulații carpiene/falangiene(degete): orteza pentru degetul mare, orteza pentru deget sau orteza maleabilă

- pentru încheietura mâinii: orteza pentru toată mâna 

- de genunchi : orteza din neopren, orteza de genunchi mobilă, orteza de genunchi fixăorteza de genunchi cu termocompresie sau  orteza 3 TEX

- de șold: orteza pentru luxații congentitale la copii 

Din păcate, întârzierea reducerii luxației poate face ca luxația sa devina ireductibilă datorită învechirii acesteia. Unele luxații sunt ireductibile de la început prin interpoziție (tendon, os). În alte situații reducerea este posibilă dar extremitatea se reluxează imediat ce se întrerupe tracțiunea sau la cea mai mică mișcare (luxații instabile). În toate aceste cazuri, singura modalitate de rezolvare a luxațiilor vechi, ireductibile și uneori a celor instabil este intervenția chirurgicală.

Și în cazul luxațiilor ireductibile, există produse special create pentru imobilizarea fermă a zonei afectate, cum ar fi: orteza de gleznă bivalvă, orteza cu atele laterale, orteza de genunchi tip brățară sau orteza de control flexie și extensie.

Articol creat pentru Ortopedica de Conf.Dr. Paul Sirbu, șeful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului Universitar Sf Spiridon din Iași. 

Nu exista produse in aceasta categorie.