Luxație umăr

Clinic:

Luxaţia umărului are loc atunci când capul humeral al articulaţiei se dislocă. Când dislocarea este parţială, se mai numeşte subluxaţie. În ambele cazuri, poate fi însoţită de o fractură cauzată de distrugerea capului humeral.

Simptome:

În cazul luxaţiilor anterioare, pacientul resimte durere acută imediat, cu imobilizarea articulaţiei caracterizată prin pierderea conturului rotund natural al umărului şi "pătrăţirea" acestuia.

În cazul luxaţiilor posterioare, durerea este mai puţin acută iar absenţa schimbărilor morfologice vizibile sau limitarea rotaţiei externe o poate face să treacă neobservată.

Tratament:

Tratamentul de urgenţă constă în reducerea luxaţiei prin tracţiune, rotaţie şi lateralizare cu consimţământul pacientului şi fără a insista. Dacă acest lucru dă greş, trebuie totuşi făcut mai târziu sub anestezie, deoarece tratamentul poate cauza o deteriorare ulterioară a cartilajului.

După ce a fost redusă luxaţia, pacientul va purta un bandaj, cu sau fără prindere de talie, timp de 3 săptămâni, urmat de o perioadă de recuperare.