Lombalgie

Nume alternativ:

Durere de spate; Lumbago

Definiție

Durere de spate, în zona lombară, cauzată de obicei de sindromul musculo-scheletal, de exemplu afectiuni ale vertebrelor lombare și ale tesutului moale ca mușchii, ligamente, nervii și discurile intervertebrale.

Cum este corpul nostru afectat

Durerea de spate, în functie de tipul de lumbago, poate iradia din zona lombară până la membrul inferior și interiorul coapsei, exteriorul coapsei, genunchi, gambă sau partea posterioară a gambei, picior, călcâi și laba piciorului. Disconfortul poate apărea pe perioade prelungite de sedentarism sau la mers și în momentul când facem efort sau chiar și atunci când ne ridicăm în picioare.

Cauze și riscuri

Această afectiune își are originea în mai multe cauze. Printre cele mai comune se număra stresul, atitudinea posturală și suprasolicitarea fizică, deși există și alte patologii ce pot cauza lombalgia: spondiloza, spondilolitezis, hernia de disc, etc. 

Factorii de risc care cresc riscul apariției durerilor de spate includ:

  • * activități, cum ar fi conducerea unui vehicul, care genereaza vibrații de-a lungul coloanei vertebrale, statul pe scaun timp indelungat
  • * lipsa de activitate fizică
  • * accidentări mai vechi ale spatelui
  • * obezitatea
  • * vârsta înaintată

 

Prevenție

Tehnicile adecvate de ridicare sunt importante pentru a evita o accidentare. Aceste tehnici pot fi îmbunătățite prin utilizarea unei centuri elastice pentru suport lombar, a unui brâu produs special pentru acest scop. 

Alte măsuri preventive includ:

  • * activitatea fizică regulată, inclusiv exerciții care să consolideze mușchii abdominali
  • * pauze de la activitățile precum condusul sau munca de birou
  • * controlul greutății pentru persoanele obeze

 

Tratament

Tratamentul in cazul lombalgiilor constă în administrarea de analgezice, de antiinflamatoare, în kinetoterapie și în imobilizarea temporară a zonei afectate cu ajutorul unei orteze sau a unei centuri.

Prin compresia abdominală  se obține un efect anti-spinal de curbură în direcția antero-posterioară, în timp ce planul sagital absoarbe tensiunea mecanică din vertebre. Acest lucru poate fi obținut prin utilizarea ortezelor lombosacrale care produc mobilitatea limitată a zonei lombare. Dispozitivul ortopedic corespunzător acestei afecțiuni va fi selectat în funcție de originea bolii și de gradul de gravitate al acesteia, în funcție de nivelul de compresie dorit. Sistemul de reglaj va permite variația compresiei și va ajuta la ameliorarea durerii de spate.