Hernie de disc

Nume alternativ: Lombosciatică

În România, afecțiunile lombare reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate. Conform statisticilor Ministerului Sănătății, circa 42% dintre angajații români suferă cel puțin o dată pe an din cauza durerilor de spate.

Definiție:

Hernia de disc este este o boală reumatismală, una dintre cele mai frecvente si dureroase afecțiuni ale coloanei vertebrale. Discul intervertebral are o capacitate elastică de absorbtie și de suportabilitate a tensiunilor. Este alcătuit dintr-un inel fibros ce are în interior o substanță gelatinoasă. În momentul unei tensiuni excesive, fibrele inelului se pot rupe, iar în cazul tensiunilor repetitive, discul poate degenera, provocând artroza în articulațiile coloanei și blocarea lombară (senzația de “spate blocat”).

Cum este corpul nostru afectat:

Afecțiunea este foarte frecventă, observându-se că deși înainte boala afecta cu precădere bărbații între 25 și 60 de ani, în ultimii 10 ani afectează în egală măsură femeile și chiar și copiii.

Debutul este acut, cu durere intensă în zona lombară (dureri de mijloc) la efort sau la câteva ore de la acesta, urmat apoi de limitarea mobilității și durere ascuțită când vertebrele lombare sunt atinse.

Durerea iradiază în membrele inferioare (picioare) cu apariția așa numitei lombosciatică.

Poate iradia pe coapsă la zona anterioară, laterală sau posterioară, în functie de rădăcina nervoasă afectată, bolnavul având probleme în a-și recăpăta mobilitatea dinaintea crizei.

Cauze și riscuri:

Aceste rupturi ale inelului discului intervertebral pot apărea în timpul efectuării unei mișcări bruște, greșite, în urma efectuării unui efort fizic intens fără a se proteja coloana vertebrală; dar, de cele mai multe ori, aceste rupturi apar ca și consecință a sedentarismului sau a menținerii unei posturi incorecte pe timp îndelungat, a șocurilor sau a stresului.

Prevenție:

Principalii factori de risc sunt:

  • activitatea fizică prea intensă, la locul de muncă, acasă sau în cazul practicării unui sport de performanță;
  • obezitatea, deoarece greutatea excesivă presează asupra coloanei;
  • stilul de viață sedentar: statul prelungit pe scaun dăuneaza sănătății coloanei;
  • vârsta înaintată;
  • vibrații intense la care este supusă coloana;

Tratament:

De la căldura aplicată local, la masaj, hidroterapie, electroterapie, radioterapie, există foarte multe tratamente care pot ameliora și chiar vindeca această boală.

De asemenea, de mare ajutor este imobilizarea coloanei vertebrale și înlăturarea tensiunii din zona spatelui prin purtarea corsetelor ortopedice. Aceste orteze au un design ce permite reglarea gradului de imobilizare și pot fi utilizate singure sau împreună cu un tratament chirugical sau non-invaziv.

Cea mai bună metodă de tratament în cazul herniei de disc rămâne însă prevenția. Prin activitățile fizice ușoare, constante, dar și odihna corespunzătoare și limitarea statului pe scaun pentru perioade foarte lungi de timp, ne putem feri de această afecțiune.

Un factor decisiv îl reprezintă menținerea sau corectarea posturii, mai ales pentru cei care sunt nevoiți prin natura activității profesionale să stea jos mai mult de 2-3 ore pe zi. Întrucât este dificil de controlat acest lucru, mai ales dacă postura deficitară reprezintă o obișnuință, este recomandată purtarea unui corset care să ajute păstrarea unei poziții corecte, astfel încât sănătatea coloanei vertebrale să nu fie afectată.