Gonartroza | Artroza genunchiului

Definiție  

Gonartroza sau artroza genunchiului este o afecțiune degenerativă ce constă în  distrugerea progresivă a cartilajului articular prezent pe extremitățile osoase articulare: femur, tibie, rotulă (patelă).

În cazul genunchilor, ca și în cazul celorlalte articulații, părtile opuse ale oaselor sunt acoperite de cartilaj. Acest strat neted, ferm și elastic, asigură mișcarea cu usurintă și fără frecare. În cazul în care cartilajul este deteriorat din cauza uzurii, afecțiunea este denumită de către medici drept artroza genunchiului.  

În ultimii ani acestei boli i s-a acordat o atenție deosebită și au fost elaborate o serie de studii care au evidențiat faptul că artroza nu se rezumă doar la distrugerea cartilajului hialin, ci afectează întreaga articulație, inclusiv osul subcondral (regiunea osoasă situată sub cartilajul articular).   

Cum este corpul nostru afectat :  

Gonartroza este o boală cu debut insidios, lent, având o perioadă de debut cuprinsă între câteva luni și 3-5 ani.  

Simptomul principal este durerea la nivelul genunchiului, cu caracter profund și care apare de obicei la mobilizarea articulației după o perioadă de repaus. De exemplu, durerile pot apărea dis de dimineață, când ne dăm jos din pat pentru a  ne relua activitatea. Durerea este moderată la început, pe timpul zilei și răspunde la tratamente cu antiinflamatoare și analgezice. 

În stadiile avansate poate apărea instabilitate la nivelul genunchilor. Practic, rotula nu mai stă în poziția corectă, iar durerea devine atât de mare încât nu mai răspunde la antiinflamatoare.  

Alte simptome și semne pot fi tumefacția genunchilor, adică umflarea acestora și spasmele musculare periarticulare. Mobilitatea articulară este pierdută, cel suferind fiind condamnat să rămână în casă, și să se deplaseze pe distanțe scurte cu pași mici. 

Cauze și riscuri :  

Boala poate debuta pe un genunchi anatomic normal, pe fondul suprasolicitării sau pe un genunchi deja lezat de alte afecțiuni colaterale sau cu predispoziții, supus unor traumatisme minore.   

Există mai mulți factori care duc la artroza genunchiului: o predispoziție genetică, excesul de greutate, lipsa de mișcare sau efortul excesiv, cât și leziunile repetate asupra genunchilor. Persoana afectată poate să nu simtă artroza genunchiului pentru o lungă perioadă de timp. Numai atunci când uzura cartilajului, care chiar a atins un anumit grad, prin durerea foarte puternică va anunța prezența gonartrozei.  

Alți factori de risc pentru gonartroză includ: diabetul zaharat; tulburările hormonale; tulburările sistemice: gută, hemocromatoză, tulburări metabolice; bolile neuromusculare, sau afecțiunile congenitale: laxitati ligamentare, deviații de ax (genu varum, genu valgum, genu recurvatum).   

Prevenție :  

Pentru a nu se ajunge la diagnosticul de gonartroză, există diverse modalități de prevenire ce pot fi integrate din timp, în stilul de viață al fiecăruia dintre noi, cum ar fi: 

Controlul greutății - din păcate, o greutatea în exces poate declanșă artroza în genunchi complet sănătosi. Dacă este nevoie să slăbim câteva sau mai multe kilograme, trebuie adoptate obiceiuri alimentare sănătoase și exerciții fizice regulate. Dacă aveți câteva kilograme în plus, puteți purta o orteză elastică de genunchi  sau  genunchiera mobilă din neopren pentru siguranță și confort în mișcare.  

O dietă sănătoasă constanța pentru a menține sănătatea mușchilor și a articulațiilor genunchilor. 

Consumul de alimente bogate în calciu, precum brânzeturile slabe, iaurtul și brânza de vacă. De asemenea, este necesar consumul de fructe și legume diverse pentru a furniza nutrienți și a ne păstra greutatea ideală. Putem lua zilnic un supliment cu calciu și vitamina D. 

Eliminarea activităților care exercită o tensiune excesivă asupra genunchilor, deoarece acestea pot determina instalarea gonartrozei. Un exemplu de astfel de activități îl reprezinta sporturile suprasolicitante precum alergatul sau sariturile. Dacă desfășurați o activitate fizică grea și extenuantă, luați pauze frecvente și efectuați corect ridicările și aplecările.  

Activitățile fizice pe care le desfășurați nu trebuie să fie epuizante și nici să determine exercitarea unei presiuni crescute pe genunchi. Yoga, mersul pe jos și mersul pe bicicletă sunt câteva exemple de activități fizice ușoare și sănătoase pe care le puteți face în mod regulat. Exercițiile de flexibilitate au și ele rol preventiv în instalarea gonartrozei. Practicarea frecventă a exercițiilor de streching pentru picioare e foarte eficientă în prevenirea acestei afecțiuni. 

De asemenea, indiferent de tipul de mișcare pe care îl preferați, puteți folosi preventiv genunchiere pentru protejarea genunchilor cum ar fi orteza cu atele laterale sau genunchiera din neopren. Dacă apar simptome alarmante sau dureri la genunchi, adresați-vă medicului înainte de instalarea gonartrozei. 

Pe de altă parte, un stil de viață sedentar poate duce la slăbirea ligamentelor, mușchilor și oaselor, ceea ce ar putea cauza apariția gonartrozei odată cu înaintarea în vârstă. 

Extrem de importantă este și hidratarea. Beți suficiente lichide în fiecare zi! Articulațiile sunt formate din 70% apă. Apa ajută la lubrifierea cartilajelor din încheieturile

genunchiului, asfel că aceștia vor putea absorbi mai bine șocurile. Evitați consumarea de cafea, ceai sau băuturi dulci în detrimentul apei. 

Tratament :   

La primele manifestări se combină procedurile de fizio și kineto terapie cu tratamentul medicamentos condroprotector și infiltrațiile intraarticulare. 

 Ca și tratament medicamentos, mediciul ortoped poate recomanda:  

- medicamente împotriva durerii și a inflamației în timpul crizelor dureroase 

- medicamente care reduc uzura cartilajului articular (medicamente condroprotectoare) 

- infiltrații intraarticulare cu substanțe vascoelastice în varianta monodoză sau  doze repetate.  

O foarte mare eficacitate o pot avea și genunchierele, precum orteza de genunchi mobilă, orteza 3 TEX, genunchiera gonartec, genunchiera mobilă cu silicon, genunchiera cu suport paletar sau  orteza simplă mobilă. Atunci când tratamentul conservator își pierde eficacitatea, sunt necesare intervențiile chirurgicale. 

Articol pregătit pentru www.ortopedica.ro de către domnul doctor Andrei Bogdan, medic specialist ortopedie-traumatologie, superspecializare in traumatologie sportiva.