Fracturi vertebrale

Nume alternativ :

Tasări vertebrale

Definiție:

Leziunile coloanei vertebrale pot varia de la fracturi de ligament relativ ușoare, până la fracturi și dislocări ale vertebrelor osoase și leziuni debilitante ale măduvei spinării.

Fracturile din zona dorsală se pot clasifica conform sistemului de clasificare integral folosit si in prezent. 

Fracturile de compresie se petrec de obicei în zona lombară superioară. Spondiloza ca și fractură este un proces stabil, în timp ce spondilolisteza arată o migrare frontală a vertebrelor care poate fi stabilă sau instabilă:

Tipul A - Strivire a vertebrelor (prin fracturi de impact cu separare sau plesnire).

Tipul B - Leziune a elementelor frontale și dorsale datorită tracțiunii (cu ruptură frontală sau dorsală).

Tipul C - Leziune a elementelor frontale și dorsale cu rotație (zdrobire, tracțiune cu rotație sau sfâșiere rotațională).

Cum este corpul nostru afectat:

Pierderea mobilității, durerea, procesele inflamatorii, instabilitatea și activitățile posturale sunt câteva din simptomele principale ale fracturilor vertebrale.

Cauze și riscuri:

Accidentele de mașină (45%), căderile (20%), sportul (15%), actele de violență (15%), precum și activitățile diverse (5%) sunt principalele cauze ale fracturilor vertebrale. Bolile cum ar fi osteoporoza si tumori ale coloanei vertebrale contribuie, de asemenea, la apariția fracturilor vertebrale.

Prevenție:

Sănătatea sistemului osos este deosebit de importantă. Osteoporoza si fracturile pot fi evitate cu ajutorul unui stil de viață adecvat și prin respectarea unor reguli. Unii medici recomandă pentru întărirea sistemului osos si prevenirea fracturilor și a osteoporozei:

  • - consumarea alimentelor care conțin surse de calciu natural sau administrarea de suplimente la recomandarea medicului
  • - adoptarea unei diete bogate in vitamina D
  • - testarea densității osoase
  • - adoptarea unei diete sănătoase
  • - practicarea unui sport în mod regulat.

Tratament:

Tratamentul pentru o fractură începe cu gestionarea durerii și stabilizarea ei pentru a împiedica agravarea leziunii.

Corsetele si ortezele fac trei lucruri:

  1. 1. mențin alinierea coloanei vertebrale; 
  2. 2. imobilizează coloana vertebrală în timpul vindecării;
  3. 3. controlează durerea prin restricționarea mișcării.

Fracturile stabile pot solicita numai stabilizarea cu o orteză toracolombosacrală de hiperextensie sau folosirea unui corset rigid lombosacral cu sau fără bretele. Pentru a alege soluția potrivită, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră.

Seteaza descrescator

4 Articol(e)

Seteaza descrescator

4 Articol(e)