Fractura labei piciorului

Clinic:

Fracturile labei piciorului şi gleznei se petrec de obicei în mod mai mult sau mai puţin violent, din cauza unei mişcări forţate de inversie-eversie a cărei traumă implică fractura osului cu leziuni ale părţilor moi de deasupra sindesmozei (fractură suprasindesmotică).

Având în vedere complexitatea sistemului articular al gleznei, fracturile pot fi foarte variate şi pot cauza luxaţii complete cu expunere şi rupere a pielii.

Simptome:

Durere, inflamaţie, hematom, rupere a părţilor moi şi incapacitate funcţională.

Tratament:

Odată ce fractura este diagnosticată la adevărata ei magnitudine, se va necesita imobilizare totală a labei piciorului şi a gleznei, în prima etapă prin compresie pentru reducerea edemului. În ce-a de-a doua etapă, odată ce inflamarea a scăzut şi fractura a fost stabilizată, trebuie să rămână imobilizată între 4 şi 6 săptămâni. După aceasta şi în funcţie de severitatea leziunilor, se stabileşte sistemul ortetic ce va fi utilizat, întotdeauna recomandându-se un tratament non-invaziv sau după tratamentul chirurgical, se poate începe cu o orteză de imobilizare şi/sau cu un sistem de recuperare ce permite mersul şi controlul mişcării articulaţiei.