ORTOPEDICA
SPECIALIȘTI IN SOLUȚII DE MERS ȘI SPATE

COMPENSARE CAS

Fractura de claviculă

Clinic:

Clavicula este un os lung ce are o curbă dublă situată între şanţul sternului pe o parte şi acromionul pe de altă parte. Funcţionează ca o bară transversală ce separă umărul de piept, opunându-se forţelor de contracţie ale muşchilor.

Atunci când clavicula este fracturată, muşchii, implicaţi cauzează deplasarea fragmentelor fracturate şi propulsia umărului. Clavicula este deplasată din cauza acţiunii muşchiului sternocleidomastoidian.

Simptome:

Majoritatea fracturilor au loc în treimea medie a claviculei datorită compresiei pe axul sau, în general cauzată de cădere. Mai deosebită este fractura treimii distale, provocată de o lovitură directă şi chiar mai rară este fractura treimii proximale, cauzată de o cădere directă pe umăr. Aceste fracturi au loc de obicei în timpul activităţilor sportive (ciclism, rugby). Durere, împingerea fragmentelor fracturate şi propulsarea umărului spre anterior.

Tratament:

Tratamentul trebuie să fie capabil să corecteze toate deplasările şi să imobilizeze centrul fracturii, permiţând în acelaşi timp mişcarea liberă a umărului.

Se recomandă tratamentul chirurgical la adulţi, în timp ce la copii şi tineri se foloseşte un bandaj în formă de opt cu căptuşire corespunzătoare în zona axilei pentru a poziţiona umărul în retropulsie.