ORTOPEDICA
SPECIALIȘTI IN SOLUȚII DE MERS ȘI SPATE

COMPENSARE CAS

Eventrație

Nume alternativ

hernie incizională, hernie postoperatorie, ruptură de prapur. 

Definiție  

Eventrația reprezintă exteriorizarea unui viscer abdominal acoperit de peritoneu parietal, sub tegumente, printr-un defect musculo-aponevrotic dobândit (post-traumatic sau postoperator – cel mai frecvent). Pe înțelesul tuturor, eventrația este proeminența conținutului abdominal din  cauza unei leziuni sau a slăbiciunii peretelui abdominal, cel mai adesea provocată de un traumatism, de un accident sau în urmă unei intervenții chirurgicale necicatrizate corespunzător.  

Cum este corpul nostru afectat:   

Primul lucru care se poate observa imediat este apariția unei umflături de consistentă moale sub piele, sub sau langă  locul inciziei chirurgicale. De obicei, acestea nu sunt dureroase sau cel mult provoacă dureri surde după efort fizic.  

Această umflătură sau hernie poate fi impinsă înapoi în abdomen cu usurintă, iar în poziția culcat poate să dispară în totalitate. Dacă aveți vreunul dintre simptomele de mai sus, este bine să vă adresați imediat medicului.  

Cauze și riscuri 

Există două categorii de factori care influentează negativ procesul de cicatrizare al plăgii operatorii: 

a) Factori care țin de actul chirurgical, ca de exemplu: 

-supurația plăgii este factorul cel mai frecvent incriminat, apărand de cele mai multe ori din cauza naturii septice a afecțiunii chirurgicale (peritonită, chirurgie recto-colică); 

-complicații postoperatorii imediate, zise „minore", ca retenția acută de urină, ileusul paralitic, vărsăturile, tusea etc, care cresc presiunea intraabdominală, punând sutura planului aponevrotic în tensiune. Toate acestea pot “apăsa” pe incizie, nepermitandu-i vindecarea normală.  

b) Factorii care țin de fondul biologic al bolnavului: vârstă inaintată, bolile consumptive (cu hipoproteinemie, anemie), eforturile fizice mari, sau mici și repetate (tuse sau defecație), obezitatea. Toate de mai sus reprezintă factori de risc în apariția eventrației postoperatorii. 

 Anatomo-patologic se descriu următoarele elemente: aponevrotic se găseste de regulă pe linia 

cicatricei cutanate. Unele eventrații au mai multe orificii. Orificiul poate să fie mic (1-5 cm) sau larg (20-30 cm), dar volumul și gravitatea eventrației nu sunt totdeauna dependente de mărimea orificiului.  

Prevenție  

Întrucât în general eventrația este mai frecventă în cazul persoanelor supraponderale și a femeilor insărcinate, menținerea unei greutăti normale reduce considerabil riscul apariției unei hernii incizionale.  

De asemenea, este importantă menținerea unei condiții fizice minime, așadar mișcarea de orice fel trebuie să fie parte din rutina zilnică.  

Tratament 

Tratamentul eventrațiilor este unul chirurgical, discutabil doar la bolnavii tatrați, vârstnici, care suferă de tuse cronică, persoane obeze cărora le este recomandată centura de contenție abdominală. 

În eventratiile strangulate intervenția chirurgicală are caracter de urgentă. 

Intervenția chirurgicală electivă este indicată după minim șase luni de la operația primară sau destingerea oricărui focar supurativ parietal. Intervenția chirurgicală poate fi clasică sau laparoscopică. 

Avantajele intervenției laparoscopice:

• durerea postoperatorie este mai redusa
• timpul de revenire la activitățile zilnice este mai mic
• ratele de recidivă sunt mai mici
• rezultate estetice superioare
• durată de spitalizare redusa
• risc de infecții postoperatorii diminuat 

Laparoscopul este un telescop foarte mic, conectat la o cameră video, care se introduce printr-o canulă (un mic tub gol) și permite chirurgului să vizualizeze cavitatea abdominală pe un ecran video. Alte două canule se întroduc și permit medicului să lucreze “in interior”. Trei mini-incizii sunt de obicei necesare.

O plasă chirurgicală este plasată în interiorul abdomenului, la nivelul defectului herniar, care se fixează cu agrafe resorbabile și cu fire transparietale. Operația se efectuează sub anestezie generală. 

Articol pregătit pentru Ortopedica de către domnul doctor chirurg Teodor Nitu Stefan din Constanța.